Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

³
історик
Тема: Географічна характеристика Монастирчан
Монастирчани – село, центр сільської ради. Розміщуються в північно-східній частині Богородчанського району, що лежить в межах Бистрицької улоговини, в Передкарпатті. Висота території села над рівнем моря – 396,3 м. Географічні координати Монастирчан - 48˚41΄ північної широти, 24˚29΄ східної довготи.
Як і вся Богородчанщина, Монастирчани належать до Карпатського агрокліматичного району вертикальної кліматичної зональності. Пересічна температура січня тут складає –5˚С, липня - +18˚С. На рік в Монастирчанах випадає приблизно 700-800 мм опадів.
Ґрунтовий покрив Монастирчан переважно такий самий, як і на інших територіях Бистрицької улоговини – дерново-підзолисті оглеєні ґрунти.
Північно-західною частиною села протікає річка Бистриця Солотвинська (з південного заходу - від Солотвина, на північний схід – до Журак), яка належить до басейну Дністра. У межах Монастирчан вона зливається зі своєю притокою - річкою Манявкою. Манявка, що пливе з південного заходу на північний схід, вливається в Бистрицю від її правого берега. Приблизно в цьому ж місці з Бистрицею і Манявкою зливається ще й невеликий потік Млині́вка, що живиться від підземних вод.
У межах Монастирчан лежать два ліси: хвойний – урочище Сигла (на північному заході), та мішаний – урочище Погорілець (на південному заході). Для Сигли основними породами дерев є смерека, сосна, дуб, явір, для Погорільця характерні смерека, дуб, бук, граб, береза. У лісах багато ягід (малина, ожина, суниці, чорниці), грибів (білі, підберезовики, козарі, маслюки, сироїжки, лисички, опеньки ). Тваринний світ представлений дикими свинями, чорною білкою, косулею, зайцем, їжаком. З птахів переважають чаплі (кані), лелеки (звичайний і рідкісний чорний), дикі качки, горобці, галки, ворони, круки, сороки, сойки і багато інших.
Монастирчани лежать за 46 км від обласного центра Івано-Франківська. На північному сході, за 21 км від села, знаходиться районний центр Богородчани. На захід від Монастирчан лежить Солотвин (3 км), на північний схід – Жураки (2 км), на схід – Старуня (2 км), на південь – Бабче, на південний захід – Маркова (Мал.01).
Через Монастирчани проходить дорога місцевого значення, яка сполучає село з автомагістраллю Солотвин – Івано-Франківськ. Найближча до села залізнична станція – Надвірна (16 км). Монастирчани належать до мережі Солотвинської АТС.
Через Монастирчани проходять гілки локальних газогонів, конденсатопровід Битків-Долина та нафтогін “Жулин-Надвірна”. На території села періодично діють бурові вишки для пошуку природного газу та нафти.
На 1995 рік в Монастирчанах проживав 1201 мешканець, з них 301 греко-католик і 900 – православні. На 2000 рік кількість населення зросла до 1551 чоловік, конфесійне співвідношенні істотних змін не зазнало.
У селі діє навчально-виховний комплекс, будинок “Просвіта”, фельдшерсько-акушерський пункт, поштове відділення, чотири приватні крамниці, молокоприймальний пункт.

28 червня 2008


1


  Закрити  
  Закрити